„Mała historia kuchni. Dzieje się je!”
Łukasz Modelski
ilustr. Adam Pękalski
wiek: 7+
Bajka, premiera: 18 marca 2020
Informacja wydawcy:
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji
„Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o
zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego
Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy
science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie
zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z
drukarek 3D.
Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i… guma do żucia?
Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i… sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie
przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka
łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich
pięknych kwiatów.
Łukasz Modelski – historyk, erudyta,
dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę
wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie.
(W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego
mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką
Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z
wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.