Kategorie

Audiobooki

Komiksy

Książki dla dzieci (0-3 lata)

Książki dla dzieci (10-12 lat)

Książki dla dzieci (3-5 lat)

Książki dla dzieci (4-6 lat)

Książki dla dzieci (7-10 lat)

Książki dla każdego

Książki dla młodzieży

Książki dla rodziców

Nowości

Obce strony

Patronat Rymsa

Studencki HYDE PARK

Z archiwum słonia

Zapowiedzi

 

Lista pozycji

Ostatnio komentowane

Pokaż więcej

Piramida w kuchni na wynos

Autorzy: , dodano Czwartek, 8 października 2015 | kategoria: Nowości, Książki dla dzieci (7-10 lat), Książki dla dzieci (10-12 lat)

"Piramida w kuchni na wynos"
Joanna Gorzelińska
oprac. graf. Dennis Wojda
Wydawnictwo Wilga, 2015


Galeria zdjęć:

« wróć na stronę listy informacji o książkach

Joanna Gorzelińska trafiła ze swoją książką idealnie w czas zmiany żywieniowej w szkołach i przedszkolach, jej przepisy uwzględniają bowiem najnowsze wymogi Ministra Zdrowia dotyczące jedzenia w stołówkach i sklepikach szkolnych. „Piramida w kuchni na wynos” przychodzi więc z pomocą nie tylko rodzicom głowiącym się nad zdrowym śniadaniem dla swojej pociechy, ale także nauczycielom, dyrektorom oraz sklepikarzom, obawiającym się o wydolność umysłową ucznia pozbawionego w szkole drożdżówki i batona. Autorka przekonuje, że bez białego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, bez tłustych i słodkich deserków mlecznych oraz majonezu, da się przygotować smaczne dania i przekąski, a samodzielne przyrządzenie posiłków to czynność na wskroś nowoczesna, szybka i przyjemna.

Książka bez konserwantów, jak podpowiada autorka, składa się z trzech części. Pierwsza zawiera najważniejsze informacje na temat zdrowej diety, druga: przepisy kulinarne, a trzecia: przykładowe zestawy śniadaniowe skomponowane z przygotowanych wcześniej potraw.

W rozdziale otwierającym czytelnik dowiaduje się nie tylko, co powinien jeść, jak często i w jakich ilościach, ale również, co to jest GMO, dlaczego powinien unikać syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego oraz wzmacniaczy smaku: ze względu na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, uzależniające właściwości (glutaminian sodu) oraz degradację środowiska naturalnego związaną z ich pozyskiwaniem (olej palmowy). Autorka zachęca do sadzenia warzyw i owoców we własnych ogródkach, do jedzenia odpowiedniego mięsa i jaj oraz przestrzega przed marnowaniem jedzenia. Jest przy tym niezwykle przekonująca.

„Gotowy gotować?” – pyta Gorzelińska w rozdziale z przepisami. Zaręczam, że znajdziecie tam mnóstwo smakołyków. Począwszy od domowej lemoniady, przez kulki owsiane i owocowe muffiny, po wytrawne babeczki ryżowe oraz sałatki. Każde z dań proponowanych przez amatorkę rozśpiewanej kuchni nie tylko dobrze wygląda, ale również jest dość łatwe w przygotowaniu. Na przykład rzeczone babeczki ryżowe – zaskoczyłam nimi gości mojego syna w zeszłą niedzielę. Wystarczyło zmieszać ze sobą kilka powszechnych w każdej kuchni składników (ryż, ser, marchewka, jajka i brokuły) na gładką masę, po czym napełnić nią silikonowe foremki do muffinów. Piętnaście minut w piecu i gotowe. Rodzina zajadała pomarańczowe, lekko pikantne babeczki z niekłamaną przyjemnością.

Ostatnia część książki składa się z jedenastu pomysłów na kolorowe zestawy śniadaniowe oraz z zachęty. Zachęty do czego? Oczywiście do zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia, na dodatek w czternaście dni. „Wstań 15 minut wcześniej niż zwykle, żaby spakować lunchbox” – przekonuje autorka „Piramidy…” w pierwszym punkcie. Jak już uda ci się zrealizować pierwszą sugestię, zastosuj się do kolejnych czternastu. Ale to nie koniec – powtarzaj kontrakt tak długo, aż zdrowe nawyki wejdą ci w krew. Twórz własne wyzwania! – zachęca Gorzelińska. Aż chce się podjąć rękawice!

„Piramida w kuchni na wynos” oprócz przekonujących zaleceń żywieniowych, prostych i smacznych przepisów oraz pobudzających apetyt zdjęć ciasteczek i warzyw, zawiera świetnie infografiki oraz rysunki autorstwa Dennisa Wojdy. Ilekroć słyszę to imię, przypomina mi się bohater kreskówki Dennis Rozrabiaka, więc korzystając z tej konotacji stwierdzam, że ilustrator nieźle w „Piramidzie…” narozrabiał. Oczywiście jest to ferment twórczy, dojrzały i jak najbardziej przemyślany. Podobają mi się zabawy artysty z typografią, różnorodne pomysły na wizualizację przepisów, dowcipne komentarze do „poważnych” rysunków, odważny dobór kolorów i pozytywny przekaz, jaki płynie z ilustracji – zdrowe jedzenie daje energię, nie jest bezbarwne i mdłe.

Skoro „właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”, jak stwierdził niegdyś amerykański fizyk i chemik, Linus Paulus, to książki z serii „Piramida w kuchni”, i inne promujące zdrowy styl życia, będą przepisywane na receptę. Proponuję już dziś zamienić woreczek leków z apteki na kilka przepisów i zaleceń z recenzowanej publikacji. Na zdrowie!

Łucja Abalar

link

Dodaj komentarz





Najnowszy numer


ZAMÓW NEWSLETTER


Reklama

  • Kajtek
  • zbuntowany elektron
  • IBBY Ryms upowszechnianie czytelnictwa
  • mama czy ania
  • Ryms na Facebook
  • Przed twoimi urodzinami
  • OKO
  • trzy mam ksiazki
  • klątwa dziewiątych urodzin
  • ksiazka za dyche
  • Gwarancja kultury dla Marty Lipczyńskiej
  • praktyczny pan
  • ryms w empikach
  • zoo litery
  • Rekordzisci