Kategorie

Audiobooki

Komiksy

Książki dla dzieci (0-3 lata)

Książki dla dzieci (10-12 lat)

Książki dla dzieci (3-5 lat)

Książki dla dzieci (4-6 lat)

Książki dla dzieci (7-10 lat)

Książki dla każdego

Książki dla młodzieży

Książki dla rodziców

Nowości

Obce strony

Patronat Rymsa

Studencki HYDE PARK

Z archiwum słonia

Zapowiedzi

 

Lista pozycji

Ostatnio komentowane

Pokaż więcej

Alfabet ciast

Autorzy: , dodano Poniedziałek, 29 czerwca 2015 | kategoria: Nowości, Książki dla młodzieży, Książki dla rodziców

"Alfabet ciast"
tekst, zdjęcia i ilustracje: Zofia Różycka
Wydawnictwo Dwie Siostry, 2015


Galeria zdjęć:

« wróć na stronę listy informacji o książkach

Dwie Siostry wzbogaciły się o kolejną już książkę kucharską. Na swoim koncie mają m.in. „Jadłonomię” Marty Dymek oraz „White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej. Teraz przyszedł czas na debiutantkę. Dwie Siostry przedstawiają: Zofia Różycja i jej „Alfabet ciast”.

Nasz kraj ogarnęła istna kulinarna mania, tak jest od kilku lat. Każda szanująca się stacja telewizyjna ma w swojej ofercie programowej przynajmniej jeden program poświęcony gotowaniu. Tym sposobem, każdy przeciętny Kowalski, zostać może Master Chefem dokonującym w swojej domowej kuchni kulinarnych rewolucji. Wydawnictwa także podążyły za tym trendem. Nic dziwnego, gotowanie i jedzenie potraw smacznych i wyszukanych, wybijających się ponad poziom schabowego z ziemniakami, stało się swoistym stylem życia. I dobrze! Należy się tylko cieszyć z takiego obrotu sprawy. Warto (i należy!) budować świadomość młodego pokolenia na temat tego co, jak, kiedy i gdzie jemy.

Dawniej wydania książek kucharskich były małymi dziełami sztuki. I choć różni je od dzisiejszych wydań wszystko, to zachwycały jak na owe czasy dbałością o detale (ilustracje, czcionkę, format etc.). Same przepisy były, same w sobie, nie tyle instrukcją przygotowywania potrawy, ale wciągającą opowieścią o historii żywienia, historii kultury, nierzadko okraszone anegdotami z życia salonów. Przywołać można tu na świadka choćby „Kuchnię Neli” Anieli Rubinstein czy „Francuskiego szefa kuchni” Julie Child.

Dziś (w dobie internetowej blogosfery) książki kucharskie to przede wszystkim piękne zdjęcia, które miast wyobraźni, pobudzają jedynie kubki smakowe. Proszę nie traktować moich słów jako wytknięcie wady. Na tę różnicę wskazać muszę jedynie z recenzenckiej rzetelności.

Pod naporem wszelakiej maści kulinarnych książek, „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej jawi się jako prawdziwa wydawnicza perełka. Głównie za sprawą genialnego połączenia treści z formą. Treści, choć niezwykle interesującej, nie poświęcę zbyt wiele miejsca (za co autorkę muszę przeprosić). Zamiast pisać o porzeczkowej tarcie z musem z białej czekolady, czy lawendowym cieście z lukrem, zaproponuję tylko udanie się po sprawunki do najbliższego sklepu, następnie upieczenie wspomnianych łakoci i na koniec delektowanie się ich niepowtarzalnym smakiem.

Wspomniana nieco wyżej forma zasługuje na najwyższe uznanie. Różycka znana jest „z subtelnych grafik i pysznych domowych wypieków”. Dotąd publikowała swoje przepisy na łamach m.in. „Kukbuka” czy „Kuchni”. Ilustracje przygotowane do „Alfabetu ciast”, rysowane cieniutką kreską, niekiedy ledwie naszkicowane, przywołują na myśl klimat odręcznie wykonywanych przepiśników. Widać, że autorka jak każdy prawdziwy szef kuchni, włożyła w swoją książkę nie tylko ogrom pracy, ale również serca. Wszystko to sprawia, że„Alfabet ciast” jest pozycją wyjątkową na polskim rynku wydawniczym. To nowa jakość wśród autorskich książek kucharskich. Debiut wielce obiecujący. Trzymam kciuki!

Dariusz Szymanowski

link

Dodaj komentarz





Najnowszy numer


ZAMÓW NEWSLETTER


Reklama

  • Kajtek
  • klątwa dziewiątych urodzin
  • ryms w empikach
  • mama czy ania
  • praktyczny pan
  • Rekordzisci
  • OKO
  • Gwarancja kultury dla Marty Lipczyńskiej
  • zbuntowany elektron
  • Przed twoimi urodzinami
  • trzy mam ksiazki
  • zoo litery
  • IBBY Ryms upowszechnianie czytelnictwa
  • Ryms na Facebook
  • ksiazka za dyche