Kategorie

Audiobooki

Komiksy

Książki dla dzieci (0-3 lata)

Książki dla dzieci (10-12 lat)

Książki dla dzieci (3-5 lat)

Książki dla dzieci (4-6 lat)

Książki dla dzieci (7-10 lat)

Książki dla każdego

Książki dla młodzieży

Książki dla rodziców

Nowości

Obce strony

Patronat Rymsa

Studencki HYDE PARK

Z archiwum słonia

Zapowiedzi

 

Lista pozycji

Ostatnio komentowane

Pokaż więcej

Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej

Autorzy: , dodano Wtorek, 2 czerwca 2015 | kategoria: Nowości, Książki dla dzieci (4-6 lat), Książki dla dzieci (7-10 lat)

"Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku"
Dagmar von Cramm
ilustr. Rotraut Susanne Berner
przeł. Anna Gamroth
Wydawnictwo Dwie Siostry, 2015

« wróć na stronę listy informacji o książkach

Jedni lubią czytać, inni gotować, a jeszcze inni jeść. Ale nie martwcie się, właśnie ukazała się na naszym rynku rzecz niezwykła, która łączy te trzy przyjemności.

Dwie Siostry, tym razem w roli zręcznych kelnerek, serwują nam „Wielkie gotowanie na ulicy Czeresniowej”, które upichciły wespół zespół Rotraut Susanne Berner i Dagmara von Cramm. Jakże apetyczna to książka, chyba przekonywać nie muszę (najmniej tych, którzy ulicę Czeresniową zdążyli już odwiedzić wiosną, latem, jesienią, zimą, bądź w środku nocy). Ale żeby nie być gołosłownym, weźmy - dajmy na to - pierwszy z brzegu przepis: twaróg z dzikimi ziołami i wiosennymi warzywami. Przygotowanie go jest arcyproste: „Twaróg połączyć ze śmietaną. Dodać sól, pieprz, zioła i wymieszać (…) Warzywa umyć i osuszyć. Od marchewki odciąć czubek i natkę. Od kalarepy i rzodkiewki oderwać liście. Cukinię i ogórka pozbawić końcówek. Szparagi obrać. Łodygę selera naciowego – po odcięciu końcówki przy korzeniu – pokroić na małe kawałki. Ogórka pokroić na plasterki o grubości palca, potem na paski, a rzodkiewki i marchewkę zostawic w całości. Warzywa maczać w twarogowym dipie”.

Prawda, że proste? A jakie smaczne. Mieszkańcy ulicy Czereśniowej zdają się wiedzieć, że najlepsze przepisy - jak w życiu - to proste przepisy, bazujące na świeżych składnikach. Tych powszechnie znanych i tych, które dla niektórych mogą być zaskoczeniem i odkryciem zarazem. Dagmar von Cramm, która zilustrowała tę książkę, trochę nam w tych kulinarnych odkryciach pomaga. Choćby przepięknie rysując bazylię, nasturcję, trybulę, szałwię, gwiazdnicę pospolitą, krwawnik pospolity, portulakę, podagrycznik pospolity, czy czosnek niedżwiedzi. Na sam ich widok przypomina sobie człowiek lekcje przyrody i własnoręcznie przygotowywane zielniki.

„Wielkie gotowanie” pozwoli małym (i tym trochę większym, lecz niewykwalifikowanym) kucharzom odkryć nowe smaki. Mieszkańcy ulicy Czereśniowej pochodzą bowiem z różnych stron świata. Jedni uwielbiają przyprawy, inni przepadają za owocami, a jeszcze inni wcale nie jedzą mięsa. I nie ma w tym nic ze znanej dorosłym „poprawności politycznej”. Smak jest wszak rzeczą indywidualną i czasami sami nie wiemy dokładnie, dlaczego coś nam smakuje, a coś nie. Obok prostych przepisów odnajdziemy w książce cenne wskazówki, a także opisy miar i wag, kuchennych narzędzi, a nawet „przepis” na własną książkę kucharską.

Ta książka powinna stać się ambasadorem akcji znanego na całym świecie kucharza Jamie’go Oliviera. Jak nic potwierdza jego słowa: "Każdego dnia milionom ludzi brakuje nawet najbardziej podstawowych umiejętności gotowania prostych, zdrowych, świeżych posiłków. Rezultatem jest alarmujący wzrost chorób dietozależnych na całym świecie. Praktyczna edukacja może zapewnić naszym dzieciom wiedzę na temat tego, jak wyżywić siebie i swoje przyszłe rodziny, dobrym, pożywnym, smacznym jedzeniem".

Dariusz Szymanowski

link

Dodaj komentarz





Najnowszy numer


ZAMÓW NEWSLETTER


Reklama

  • Gwarancja kultury dla Marty Lipczyńskiej
  • ryms w empikach
  • OKO
  • zbuntowany elektron
  • Przed twoimi urodzinami
  • Kajtek
  • Ryms na Facebook
  • zoo litery
  • trzy mam ksiazki
  • IBBY Ryms upowszechnianie czytelnictwa
  • z duchem do teatru
  • ksiazka za dyche
  • znajdz nas
  • co sie dzieje